Proje Hakkında
Sakız Ağacı Anavatanına
Geri Dönüyor!
- Projenin Adı: “SAKIZ AĞACIM ÇEŞME” ÇEŞME SAKIZ AĞACI AĞAÇLANDIRMA PROJESİ
-
Projenin Ortakları:
Çeşme Belediyesi
Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi - Projenin Yeri: İzmir / Çeşme
- Projenin Hedefi: 2025 Mayıs ayına kadar 1. Etap 20.000 sakız ağacı fidanın dikilmesi hedeflenmiştir. 5 yılda 100.000 sakız ağacı dikilmesi ayrıca planlanmaktadır.
- Projenin Finansmanı: Şirketler ve şahısların Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ‘’SAKIZ AĞACIM ÇEŞME‘’ ağaçlandırma projesi kapsamında doğrudan yapacakları bağışlar.
SAKIZ AĞACIM
Projemizin Gönüllü Kahramanlarıyla Tanışın
Sakız Ağacım Projesi, gönüllülerimizin özverili çalışmaları sayesinde büyüyor ve gelişiyor. Onların emeği, Çeşme’nin geleceğine nefes oluyor.
AHMET YILMAZ
Gönüllü Koordinatörü
ELİF DEMİR
Proje Destekçisi
MURAT KAYA
Topluluk İlişkileri Sorumlusu
AYŞE ÇELİK
Sosyal Medya Gönüllüsü
Projenin Amaçları
- Çeşme İlçesi hudutlarında bulunan Çeşme Belediyesine ait yeşil alan ve parklara Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından Sakız Ağacı (Pistacia Lentiscus Var.chia) fidanı dikilmesi ve yetiştirilmesi amaçlanmıştır
- Bu vesile ile dünyada sadece Sakız Adası ve Çeşme Yarımadasında yetişen, Çeşmede kaybolmaya yüz tutmuş Sakız Ağaçlarını anavatanı Çeşmeye tekrar geri kazandırmak sureti ile yüksek katma değerli, coğrafi işaretli Çeşme Damla Sakızı üretmek ve Dünya pazarında söz sahibi olmak hedeflenmiştir.
- Proje kapsamında dikilecek olan 100.000 adet sakız ağacının bakımı ve işlenmesi için onlarca aileye önce sakız ağacı yetiştiriciliği, bakımı, hasatı konusunda Çeşme Belediyesi Tarım Müdürlüğü tarafından eğitim verilmek sureti ile nitelikli çiftçi yetiştirilmesi planlanmıştır. Eğitimi tamamlayan bu ailelere 12 ay boyunca iş imkanı sağlamak sureti ile yerel istihdama katkı sağlanması düşünülmüştür.
Projenin Sosyal Faydaları
Kadın İstihdamını Destekliyoruz.
- Sakız ağaçlarının dikilmesi, budanması, hasat edilmesi ve temizlenmesi süreçlerinde tüm yıla yayılmış işgücü ihtiyacı duyulmaktadır. Bu ihtiyacın tamamı Çeşme İlçesinde yaşayan kadınlarımız tarafından karşılanacaktır.
- Sakızların temizlenmesi ve yıkanması süreci evde yapılabileceğinden kadınlarımıza ‘’evde istihdam’’ şansı da yaratmış olacağız. Her sene onlarca kadın emekçimiz evlerinde çalışmak suretiyle iş imkanı bulacaklardır.
- Ayrıca yaş almış veya engelli bireylerimiz de evlerinde sakız temizleme faaliyetlerinde bulunabileceklerdir. Böylece yaşlı ve engelli istihdamına da katkı sağlamış olacağız.
Karbon Ayak İzimizi Siliyoruz.
- Orman Bakanlığı Urla Araştırma Enstitüsü ile beraber yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde sakız ağacının yüksek karbon tuttuğu ve oksijen ürettiği belgelenmiştir.
- Yüksek oksijen üretim ve karbondioksit emilim kapasitesine sahip olan herdem yeşil sakız ağaçlarının dikilmesi sureti ile dünyamıza verdiğimiz zararın telafi edilmesi yolunda karbon ayak izlerimizin silinmesine katkı sağlayacaktır.
- Sakız ağaçları ilk 2 sene dışında su istemediğinden ve hiçbir ilaçlama ihtiyacı duymadığından iklim anlaşmalarına uygun, çevreci ve iyi tarıma örnek bir türdür.
Projenin Ekonomik Faydaları
- 20.000 sakız ağacı dikildiğinde 5 yıl sonunda yılda yaklaşık 2000 kg damla sakızı elde edilecektir.
- Her yıl üretilen damla sakızından ve sakız ağaçlarının budamalarından çıkan yaprakların distilasyon methodu ile damıtılmasından elde edilecek sakız yağı ve hidrosolunden yüksek katma değerli farmakolojik ve kozmetik ürünler üretilir.
- Yerli ve yabancı turistler için tanınmış bir destinasyon olan Çeşme her sene milyonlarca kişiyi ağırlarken iyi bir agro turizm projesinin parçası olarak farkındalık yaratır.
- Türkiyenin Yunanistandan yıllık 20 ton damla sakızı ürünleri ithal ettiğini düşünürsek ithalatımızı azaltarak ayrıca ihracat yaparak cari açığın azaltılmasına katkı sağlar.
- Üretilen sakızların toplanması, temizlenmesi ve işlenmesi süreçlerinde birçok yerli aile için iş imkanı yaratacak ve kaybolmaya başlayan mikro aile işletmelerini tekrar canlandırır