Çeşme Belediyesi ve S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi iş birliğiyle yürütülen “Sakız Ağacım Çeşme” Çeşme Sakız Ağacı Ağaçlandırma Projesi Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Çeşme Yarımadası’nın kadim değeri olan sakız ağacını artırmanın önemi vurgulandı ve 5 yıl içinde 100 bin sakız ağacının toprakla buluşturulmasının hedeflendiği ifade edildi.
Çeşme Belediyesi’nin bu yıl 6’ncısını düzenlediği “Çeşme’den Sakız Damlıyor” damla sakızı hasat etkinliği, Alaçatı Sakızlar’daki Sakız Ağacı Bahçesi’nde yapıldı. 200 yıllık sakız ağaçlarından elde edilen sakızın üretimini artırmak ve ekonomiye kazandırmak amacıyla düzenlenen etkinliğe, Çeşme Belediye Başkanvekili Banu Ayhan, Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer, S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlikte katılımcılar, sakız ağaçlarının dikiminden damla sakızının üretimine kadar pek çok konuda bilgilendirildi.
SAKIZ AĞACI AĞAÇLANDIRMA PROJESİ TANITILDI
Alaçatı Sakızlar mevkiindeki Sakız Ağacı Bahçesi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Çeşme Belediye Başkanvekili Banu Ayhan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Keçeci ve proje paydaşları katıldı. Çeşme Belediye Başkanvekili Banu Ayhan, toplantıda yaptığı konuşmada Çeşme’nin kadim değeri olan sakız ağaçlarını anavatanlarına geri kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.
“SAKIZ AĞACI ÇEŞME’NİN KADİM DEĞERİDİR”
Başkanvekili Banu Ayhan, Çeşme’nin sadece turizm değil, aynı zamanda tarımsal zenginliğiyle de anılması gerektiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu:
“Sakız Ağacının dünyada sadece Yunanistan’ın Sakız Adası ve Çeşme Yarımadası’nda yetişmesi oldukça değerli. Bu kadim kültürü korumak ve Çeşme’ye özgü sakız ağacını anavatanına geri kazandırmak için çalışıyoruz.”
KADIN İSTİHDAMINA DESTEK
Ayhan, projeyi hayata geçirirken yerel istihdamı destekleyen bir süreç oluşturduklarını belirtti. Kadınlar, yaşlı bireyler ve engelli vatandaşların da aktif rol alacağı bu üretim süreciyle bölge ekonomisine katkı sağlanacağını ifade etti.
“HEDEF 5 YILDA 100 BİN SAKIZ AĞACI”
Sakız ağacının hem yerel hem de ulusal ekonomiye katkıda bulunacağını vurgulayan Ayhan, “2025 yılına kadar 20 bin sakız ağacı dikeceğiz ve 5 yıl içinde bu sayıyı 100 bine çıkaracağız. Böylece yılda yaklaşık 2 ton damla sakızı üretilecektir” dedi.
Sakız ağacının yüksek karbon tutumu ve yangına karşı dayanıklı yapısıyla çevreye katkı sağladığını belirten Ayhan, ağacın az su istemesi ve ilaçlama gerektirmemesiyle de iyi tarıma örnek olduğunu söyledi.
Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Çeşme’nin, bu proje ile agro turizm alanında da farkındalık yaratacağını vurgulayan Ayhan, projenin Çeşme’nin tarımsal mirasını yeniden canlandıracağını belirtti. Konuşmaların ardından “Sakız Ağacım Çeşme” projesinin sunumu gerçekleştirildi.
Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/cesme-den-sakiz-damliyor-p89719