Sakız Ağacı
Neden Sakız Ağacı?
- Sakız Ağacının dünyada sadece Yunanistanın Sakız Adası ve Çeşme Yarımadasında yetişiyor olması.
- Coğrafi işaretli ‘’Çeşme Damla Sakızı’’ nın sadece Çeşme Yarımadasında bu ağaçlardan üretilebiliyor olması.
- Orman Bakanlığı raporlarına göre orman yangınlarında yangına karşı dirençli, geç yanan , olası bir yangında derin köklenme yapısından dolayı tekrardan hızlı bir şekilde yeşeren ve erezyona karşı çok etkili bir ağaç olması.
- Orman Araştırma Enstitüsü ve Ziraat Fakülteleri raporlarına göre her dem yeşil ( yaprak dökmeyen ) ve geniş yapraklı ağaç sınıfında olduğundan oksijen üretimi fazla, co2 emilimi yüksek bir ağaç olması ve bu sebeblekarbon ayak izi azaltmak için etkin bir tür olarak kabul edilmesi.
- İklim anlaşmaları kapsamında gelecekteki su tüketimine uyum zorunluluğu düşünüldüğünde sulama ihtiyacı başlarda çok düşük ileriki yıllarda hiç ihtiyaç olmayan ağaç türü olması.
- Ziraat Fakülteleri ,Çeşme İlçe Tarım Müdürlüğü ve Çeşme Ziraat Odası raporlarına göre bugüne kadar herhangi bir hastalık verisi görülmediğinden ilaçlama ihtiyacı duyulmaması, dolayısıyla ‘’iyi tarım’’ ve ‘’organik tarım ‘’ uygulamaları için uygun bir tür olması.
- Sakız Fidanlarından elde edilecek olan ‘’Çeşme Damla Sakızı’’ nın ekonomik değeri çok yüksek tarımsal ihracat ürünü olmasının yanında , farmakoloji ve kozmetik sektörü için yüksek katma değerli ürün hammaddesi olarak kullanılması.
- Türkiyenin senede 20 ton damla sakızını Yunanistandan ithal ediyor olduğunu düşündüğümüzde yerli üretim ile ithalatın azalmasının ülke ekonomisine ve cari açığa olumlu katkı yapacak olması.
- AB tarafından dünyada sadece Sakız Adasında yetiştiği, Avrupa İlaç Birliği tarafından da bitkisel ilaç ‘’herbal medicine” olarak kabul edilen damla sakızının üretiminde dünya pazarının tek tedarikçisi durumunda olan Yunanistan ile rekabet ederek pazarda söz sahibi olabilmek ve ‘’ Çeşme Damla Sakızı’’ nın coğrafi işareti ile birlikte anavatanı olan Çeşme Yarımadasında tekrar üretilmesini sağlayabilmek.